Welkom bij KeuzeinPaarden.nl,

om een paard te kopen

of gratis te verkopen!

Verkoop tips - Foto

Omgeving
Fotomoment

Goede verkoopfoto's maken is niet alleen afhankelijk van de camera die je gebruikt of hoe mooi je paard is. Als eigenaar van het paard heb je ook een heleboel invloed op hoe je paard op de foto komt te staan. Zorg ten eerste ervoor dat je paard netjes getoiletteerd is. Een schoon en verzorgd paard in goede conditie spreekt men meer aan op een foto, dan een paard onder de modder. Zet het paard vervolgens in een omgeving met een rustige achtergrond en vraag het paard attent te kijken.

Wordt het paard gereden? Trek bij voorkeur een rustige kleur kleding aan of houd het, in geval van felle kleuren, bij hooguit twee verschillende kleuren. Hierdoor wordt de aandacht van de kijker naar het paard getrokken en niet naar de omgeving. Als fotograaf houd je er rekening mee dat het paard op een goed belichte locatie wordt neergezet en de camera de juiste instellingen heeft, waardoor geen onder- (te donker), overbelichtte (te licht) of onscherpe foto's gemaakt worden.

Foto moment
Verzorging
Foto moment

Neem de tijd om goede foto's te maken en laat het paard bij voorkeur op stand, in beweging en indien mogelijk ook aan het werk zien. Maak foto's waarop het paard totaal te zien is en aansprekend overkomt. Heb je niet de middelen om goede foto's te maken? Overweeg eens een fotograaf uit de omgeving te vragen om verkoopfoto's te maken. Voor niet al teveel geld zijn er tegenwoordig een legio aan jonge amateurfotografen, die dit graag voor je doen. Afhankelijk van de ervaring van de fotograaf, kan hij of zij je eveneens coachen tijdens de fotoshoot, voor een zo optimaal mogelijke prestentatie van het paard.

Omgeving
Foto moment
Omgeving
Foto moment

Naast de foto's is ook de tekst een belangrijk aspect. Een lang verhaal in de verkoopadvertentie wordt maar door een selectieve groep mensen gelezen. Veel mensen zullen afhaken, in de wetenschap dat lange verhalen vaak veel eisen bevatten. Iets wat bij veel zoekende mensen geen onderdeel op hun wensenlijstje is. Denk er dus als verkopende partij goed over na hoe je je paard te koop aanbiedt en óf je je paard werkelijk wel wilt verkopen. Zodra het paard tijdens een koop is overgedragen heb je, ondanks dat je misschien een waslijst aan koperseisen had, geen zeggenschap meer over het paard. Enkel met een koopcontract, waar duidelijk in vermeld staat wat de consequenties zijn bij contractbreuk, heb je nog het recht om te oordelen over het paard. Over het algemeen geldt alleen: verkocht is verkocht.

Maar evengoed dat een lang verhaal geen interesse opwekt kan ook te weinig informatie niet uitnodigend zijn. Stel daarom jezelf voor het plaatsen van een advertentie de vraag: wat wil ik bij het kopen van een paard in eerste instantie weten? Ga desnoods op zoek naar een bestaande advertentie die je interesse wekt en bekijk welke gegevens over het paard hier vermeld staan. Geef in de advertentie eveneens aan op welke manier er naar meer informatie gevraagd kan worden. Maar schuw ook als kopende partij niet om eens een advertentie met weinig informatie te bekijken. En staan de beperkte gegevens je aan? Laat je interesse eens de overhand nemen en vraag naar meer informatie.

Foto moment
Verzorging
Foto moment
Verzorging

Heb je eenmaal een leuk paard gevonden en ga je er kijken? Probeer in de tijd dat je er bent zoveel mogelijk indruk te krijgen van het paard. Hoe wordt hij gehuisvest? Hoe gedraagt hij zich in zijn stal of op de weide? Hoe is hij tijdens het rijden, mennen of andere vorm van arbeid? Is het paard sociaal naar andere paarden? Hoe gaat de eigenaar om met het paard en wat is de reactie van het paard hierop? En wat kan de eigenaar je vertellen over het paard? Een eigenaar zal zijn paard graag willen verkopen, maar niet iedere verkopende partij vertelt je hetzelfde over een paard. De een vertelt het liefst álles, terwijl de ander alleen de positieve punten van het paard benadrukt. Verder komt het ook voor dat mensen hun eigen visie op het paard vertellen, maar in een dergelijke mening zit ook altijd een hoop ervaring en kunde van deze persoon verscholen. Daarom is bij het kopen van een paard voldoende mensenkennis zeer gewenst, om de werkelijke aard van het paard uit een verhaal te kunnen halen. Andersom is ook lastig.

Verkopende partij

Als verkopende partij wil je je paard zo goed mogelijk verkopen aan een persoon die veilig met het paard over weg moet kunnen. Maar evengoed als dat de verkopende partij soms te eenzijdige of te mooie verhalen kan houden, kan dit ook bij de aankopende partij het geval zijn. Blijf daarom bij het kijken en uitproberen van een paard, altijd alert op de veiligheid. Kan iemand wel zo goed rijden als hij of zij zegt? Laat bij voorkeur niemand zonder cap of geschikte rijkleding op het paard stappen. Blijf daarnaast altijd in de buurt, zodat je kunt ingrijpen wanneer dit nodig is. Laat ook kopers te allen tijde rijden met een kwalitatief goed harnachement en schuw niet als kopende partij om dit te controleren. Vertrouw je het niet, wees baas over jezelf en stap niet op het paard of op de wagen.

Presentatie.
Kleuren.
Foto moment
Omgeving
Foto moment
Omgeving
Presentatie

Ook het juist kunnen inschatten van de gezondheid van het paard voorkomt vele teleurstellingen. Weet vantevoren goed waar je op moet letten en neem bij voorkeur een kritisch persoon mee, die je kan bijstaan in de beoordeling van het paard. Bekijk het paard bij voorkeur ook 'bloot', dus zonder harnachement en beenbescherming, om eventuele uiterlijke 'fouten' niet te missen. Het is eveneens slim om een paard bij ver- en aankoop klinisch al dan niet röntgenologisch te laten keuren. Hierbij heb je van een onafhankelijke partij een bevestiging betreft de gezondheid van het paard. Let wel, een keuring door een dierenarts is een momentopname. De keuring wordt uitgevoerd in overleg met de verkopende partij, waarbij meestal de afspraak wordt gemaakt dat bij goedkeuring de kosten voor de koper zijn en bij afkeuren de kosten voor de verkoper. Zorg dat hier goede afspraken over worden gemaakt, om misverstanden te voorkomen.

Is je te koop staande paard verkouden of heeft hij in de loop van de tijd iets opgelopen? Wees dan zo eerlijk om potentiële kopers hiervan op de hoogte te stellen, zodat het besluit bij hen ligt of ze alsnog of later bij het paard willen kijken. Een niet fit paard bekijken is uiteraard ook niet representatief voor de kwaliteit die het paard misschien heeft. Het is en blijft een momentopname wanneer je eenmalig gaat kijken. Het is daarom ook zeker niet onverstandig om vaker bij een paard te gaan kijken, om een beter beeld van het paard te vormen. Bekijk ook liever meerdere paarden, zodat je zeker weet dat je keuze voor een paard geen impulsaankoop is.

Omgeving
Fotomoment
Omgeving
Belichting

HippoDump ruitersport

Ruitersport artikelen tegen dumpprijzen!!

Magazine en in de krant?

Uw advertentie in de Hippische magazines en Paard & Spul?
Dat kan gratis!

Verkoop tips

Hieronder een aantal verkoop tips!
Klik hier voor meer tips